Victoria av Knut Hamsun


Oppgaver Victoria av Knut Hamsun S.315

1. Det er nevnt rosene og gul morild blomster i utdraget fra Victoria av Knut Hamsun. Roser er røde og morild er gul det er to veldig ulike farger. Disse blomstene sier om hvor ulik kjærlighet kan være. Den kan være rødt og varmt i dag men gul og kald neste dag. blomstene gjør at teksten blir poetisk der blomster er brukt som metaforer for kjærlighet.
Ordet uforskammet og sopphave syns jeg var to ord som var både vanskelig og fremmedartet.

 2. «ja, hva er kjærlighet» kjærlighet er en god følelse som gjør at man glemmer alt rundt seg og bryr seg bare om den man elsker. Man føler seg trygg og elsket. Man gjør hva som helst for å være med den man elsker, selv om det kan være galt. Din evne til å se andre åpnes og du legger mindre vekt på forskjeller mellom deg selv og andre mennesker. 


3. utdraget fra teksten Bibelen (side 225) og tekste Victoria er ganske like fordi begge sier om hvor sterk kjærlighet er og hva den kan gjøre. Teksten Victoria sier «kjærligheten er guds første ord» og Bibelen sier «kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt». Begge tekstene har samme tema, men Bibelen sier om kjærlighet for andre mennesker, fattige og de som treng kjærligheten, den sier om at alt skal gjøres med kjærlighet. Mens Victoria sier om kjærlighet for en man elsker (mann eller kvinne) og om hvor vanskelig det kan være å bli lykkelig i kjærlighet.

4. Knut Hamsun (1859-1952) var en norsk forfatter og en av Nordens største prosadiktere. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920 for Markens Grøde. Hamsun het opprinnelig Knut Pedersen og var trolig født på Skult-bakken i Vågå 1859. Da han var tre år gammel, flyttet familien til gården Hamsund på Hamarøy i Nordland og bodde der for flere perioder i løpet av livet. Han fikk nobelprisen for romanen «Markens grøde» fra Joseph Goebbels (Hitlers propagandaminister).

Han støttet nazistene under krigen. Den sentrale tanken i nazisme var at ett folk er bedre enn alle andre og at en leder skulle lede dette folket. Norge har skiftende forståelse av Hamsuns forhold til nazismen preget ettertidens vurderinger av hans diktning og hans virke før og under annen verdenskrig. Under krigen og i de første årene etter krigen var det ikke uvanlig at folk brente sine eksemplarer av Hamsuns bøker for å vise sin avsky. Etter krigen ble han dømt for landssvik. Han døde i 1952, som en berømt forfatter. en av hans berømte Romaner var Victoria (1898). Den handler om kjærlighetsforholdet mellom en fattig ung mann og en rikmanns datter Victoria. Legg merke til at rikmanns datter og en fattig gutt kan tolkes som tanken i nazisme at hun er en med overklasse mens han er en med under klasse og de kan ikke møtes. Victoria ble skrevet i ny romantikken. Det var en periode hvor det ble lagt vekt på å skildre menneskets ubevisste sjeleliv og den fantastiske naturen som omgir oss isteden for å ta opp samfunnets problemer. Men i tillegg til å være en kjærlighets roman beskriver romanen også samfunns problemet mellom rike og fattige folk.



Aktører:
Johannes
Victoria
Otto
Camilla
Ditlef
Foreldrene til Victoria og Johannes

Tid og sted:
1989 i en by full av skog og natur

Problem:
utfordringen til Hovedpersonen Johannes er at han kan aldri få den han elsker.
det er klasse forskjell mellom han og Victoria som gjør det vanskelig å få henne (løse problemet).

Handlinger:
Johannes prøver å imponere henne. Han skriver romaner og blir en suksessfull forfatter og kjent blant folk.
Dette fører til:
at hun blir forlovet med kammerherrens sønn for å redde økonomien til faren sin. Det er sent å få henne. til slutt blir han forlovet med Camilla.

Resultat:
Camilla og Johannes ender opp med å skille seg. Victoria blir syk og dør.


Bok Analyse av Victoria:

Kapittel 1:
romanen begynner med å presentere møller sønnen Johannes som er en ungdom på fjorten år og tilhører en fattig familie og Victoria som er ti år gammel og tilhører en rik familie. De først møttes når de er fjorten og ti år gammel. Johannes liker Victoria siden da. Johannes gjør alt for å imponere henne men han lykkes ikke. Slik som å bære henne og gå rundt i skogen. Hun er mer imponert av Otto som er kammerherrens sønn. Johannes føler seg uvelkommen og utenfor med de rike barn. Men Victoria er annerledes, hun leker med både Johannes og Otto.  

Kapittel 2:
Videre reiser Johannes bort for å gå på skole og lære. Når han kommer tilbake så har han blitt en stor, sterk og ung mann på atten, tjue år. Første gang de møttes etter barndommen er når han kommer tilbake hjem og steger av dampskipet, Hun er der for å hente broren sin som også var borte og gikk på skolen. Johannes og broren hennes steget av samme dampskipet, men det føles som om Victoria har glemt hvem Johannes var, Victoria gjenkjenner han ikke. De møttes igjen i skogen og snakker om hvordan han hadde det på skolen og hva han lærte. Victoria ville at han skal skrive et dikt til henne. Etter hvert blir han en forfatter og skriver dikter for Victoria, som blir publisert på avisen. Noe som Victoria ble veldig imponert av. 

Kapittel 3:
En søndag var Victoria og andre folk fra slottet ut på Øen, der de hørte på musikk og sang og hadde det koselig i et postskip. Johannes var også der ute når det plutselig datt noen inn i vannet, ei jente. Johannes dukket og tok henne ut av vannet. Victoria ble imponert av å se hvor modig han var. det var ikke tvil i at hun begynner å like han. faren til jenta blir veldig takknemlig og gir gullklokken sin til Johannes for å takke han. 

Kapittel 4 og 5:
Videre må Victoria forlove seg med kammerherrens sønn Otto, for å redde økonomien til faren sin. Etter forlovelsen møttes Johannes og Victoria der de uttrykker hvor mye de elsker hverandre og ender opp med å kysse. Neste dag når Johannes forsøker å møte henne igjen, er hun med Otto på teateret der hun oppfører seg annerledes og får panikk når hun ser Johannes. Victoria sier til han at hun elsker han men det er umulig for dem å bli sammen. dette knuser hjerte til Johannes, og han begynner å ta avstand fra henne.
en dag etter å ha ignorert hverandre møtes de igjen i skogen nær have, der Victoria prøver å snakke med han og fortelle han at han må glemme henne, men det går ikke så bra. Johannes ville ikke snakke om noe og går derifra. Johannes var i fremmede land, ingen viste hvor. i mellomtiden fantaserer han mye, og har dype tanker som han gjerne skriver ned i ei bok. den boka ble veldig populær, solgt og lest med en gang og alle likte den.

Kapittel 6:
En dag besøker Victoria mølleren og hans kone. hun ville varsle dem om at kjæresten hennes ville skyte rugde ute. så de ikke skulle bli engstelige. mølleren og hans kone er overasket, fordi de var aldri før blitt varslet når slottets gjester gikk på jakt i skogen. de takker henne, hun sier god natt men så snur seg og spør om Johannes, "Johannes, har I hørt fra ham?" faren hans sier at han er i fremmed land og har det bra der, og at de ikke har hørt fra han siden fjor vår. 
etter et par dager kommer et brev fra Johannes der det står at han kommer hjem om en måned når han er ferdig med en ny bok. mølleren besøker slottet for å gi beskjed til Victoria om Johannes brev. Når Victoria hører dette later hun som om hun bryr seg ikke, hun skjuler gleden sin. mølleren blir litt flau og forlater slottet så fort han kan. 

Kapittel 7:
Nå som Johannes var kommet hjem møtet han Victoria i skogen der hun plukka blomster for en selskap på slottet. Victoria inviterer han til selskapet, og sier at hun har en overraskelse til han. Men han er fortsatt såret, Victoria prøver å gjør noe godt for han og ordne ting. Han svarer «Ja jeg takker dem for deres vennlighet.» han sier til henne at hun skal ikke tenke på at hun har gjort noe ondt mot han og skal nå gjøre noe bra. De sier «Adjø» og går hver sin vei.
Etter noen dager sendte Victoria et invitasjonsbrev til Johannes og ba han med fine ord om å komme til selskapet. han tar imot invitasjonen og ville dra. 

Kapittel 8:
Johannes går inn for første gang i sitt liv inn gjennom slottets port og til andre etasje. Slottsfrue hilser på han og alle er glad for å se han. Han ble presentert for alle. etter ei stund, kom Victoria med Camilla, jenta som Johannes hadde reddet når hun datt i vannet. «se her er Camilla, er ikke det en overraskelse?» sier Victoria. Hun hadde skaffet en annen i sitt sted.
Johannes blir fortvilt og liker ikke overraskelsen. Victoria prøver å slå sammen Camilla og Johannes for å gjøre han lykkelig, hun vet at det er sent men hun vil fortsatt prøve. Når Victoria ser Johannes og Camilla snakke med hverandre, blir hun sjalu, selv om det var hennes ide. 

Alle sitter rundt matbordet, Victoria med Otto og Camilla og Johannes ved siden av en gammel mann, huslæreren. Huslæreren fortalte hans kjærlighets historie til Johannes, at han ikke fikk gift seg med den han elsket, hun til slutt giftet seg med en annen mann. Alle er samlet for å feire Forlovelse.
Det holdes flere taler. en mann med diamantknappene nevner Johannes i talen sin. Det var Victoria som hadde fått han til å tale, Johannes var overrasket. Nå skulle Johannes tale, han taler kort. han forteller om barndommen, når han var slottbarnas lekekamerat. "slottets skoger var engang hans hele verden" sier han. Han hørte hjemme her på stedet. Når han ofte fikk bud fra Ditlef og Victoria om at de ville ha han med på en lek, dette var hans barndoms store opplevelser. 

etter middag spredde folk seg rundt. Johannes gikk ut og stå og så på Victoria som drakk, "Hva ser de på? sier hun. De talte lenge sammen og da de gikk kom han henne så nær at han berørte hennes arm. Utenfor en entre kysset hun ham. "jeg elsker dem!" sa hun.

Kapittel 9 og 10:
Camilla og Johannes begynner å henge sammen. En dag når de møtes etter middagen, spør Johannes henne om hun tror at hun vil bli hans hvis han ber henne om noen år. Camilla blir forvirret. "tror de det engang? vil de det? sier han. "ja" svarer hun.
Dagen etter følger han henne til bryggen. de kysser. han er full av takknemlighet og glede.
Camilla gir en trist beskjed til Johannes at Otto, Victorias forlovede er blitt skutt i hodet i en jaktulykke. Victoria blir så klart fortvilt over henne selksedes bortgang og prøver å finn trøst hos Johannes. Hun vil at han skal forlove seg med henne, men han må skuffe henne å si at han er nå forlovet med Camilla, men de skal ikke gifte seg før hun blir litt elder.
Slottsherren kom personlig til mølleren og bad han møte opp ved middagstider og kjøre Ottos lik ned til dampskipet. Han forklarte at alle tjenerne hans hadde fått fri og var hjemme. Han hadde ikke sovet om natten og var veldig lei seg. Slottsherren var fortvilt over Ottos død og tar avgjørelsen å tenne på seg selv og huset.  

Kapittel 11: 
Johannes var eldre en Camilla og dermed ikke like full av liv. Så camilla dro alene på selskaper og fester. En dag kom hun til Johannes etter en fest og var helt beruset og veldig glad. Da Johannes spør hva hun er så glad for, forteller hun om en gutt hun hadde møtt på selskapet, Richmond. Han var ung og Lys. Hun hadde følelser for han og fortalte mye om han til Johannes. Hun forklarer dette til Johannes med skyldfølelse, hun sier at hun elsker Johannes og Richmond begge to men kanskje han bitte litt mere enn deg. Johannes sier "Jeg har ikke noe å svare til det"
Johannes møter Richmond og hilser. Han er ung og full av liv. Camilla spør Johannes om han vil komme til en fest hos henne på tirsdag, hun sier at Victoria og moren er også invitert. Johannes sier at han kanskje kommer. 

Kapittel 13:
Johannes treffer Camilla og sier hvorfor han ikke kom til festen hos henne på tirsdagen. hun nevner også Victoria og sier at hun ble syk på festen og ble kjørt hjem. På veien møter han en gammel bekjent, huslæreren på slottet, de hilser. Huslæreren forteller han om den nye dama si og huset sitt. Han har giftet seg med en enke. Etter å ha snakket litt, spør huslæreren "Har de hørt om Victoria? hun er død, hun døde imorges" og gir et brev til Johannes, som Victoria hadde skrevet til Johannes. i brevet har hun skrevet alt. Hennes følelser for Johannes, som hun elsket veldig høyt. Hun forklarer tvangsfolovelsen til Otto. Hennes fars økonomiske problemer, og hennes sykdom, en lungesykdom. Det var slik kjærligheten til Victoria og Johannes endte.












Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen